Een hectare moestuin met biologisch groenten, fruit en kruiden. Van de koude grond op het bord. Elke dag.
In 2014, toen de verbouwing van Landhuishotel Restaurant Rikus nog in volle gang was, werd Odette Waleson, net afgestudeerd aan Warmonderhof, onze steun, toeverlaat en architect van de Groenten van Rikus. Ze kreeg een unieke, maar bijna onmogelijke uitdaging; “Creëer een groente-, fruit- en kruidentuin voor twee restaurants op een hectare ‘arme’ esgrond, zodat de koks bij Rikus en de Jufferen het hele jaar worden voorzien van eigen oogst”. En ja, het is haar gelukt. Samen met onze huidige roergangster Yentl en vele gepassioneerde vrijwilligers, wordt elke dag hard gewerkt om de mooiste producten en ingrediënten te telen. Altijd kwaliteit, smaak en vreugde. We zijn apetrots.
Bij de Groenten van Rikus hebben we een grote schuur voor onze machines, waar we de groenten wassen en opslaan, een orangerie en op de es staat een kas op de koude grond om het seizoen te verlengen. We vangen hemelwater in de vijver op voor de droge maanden. We hebben een bloementuin, een boomgaard en kweken onze eigen oesterzwammen en shiitake. We experimenteren met nieuwe gewassen. Aardappels uit zaad. Yacon een knolgewas met prachtige eigenschappen. Dagelijks komen dorpelingen, nieuwe Nederlanders of ‘vrienden’ met afstand tot werk of taal ons helpen. Kortom geen dag is hetzelfde en er gebeurt ieder dag iets bijzonders. Meer weten over de Groenten van Rikus? Neem dan contact op met Yentl + Odette (groentenvanrikus@gmail.com). Of kom een keer spontaan naar onze tuin en laat je rondleiden.
Onze gewassen krijgen de tijd en de aandacht die ze verdienen. Zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En zo wordt de bodem steeds vruchtbaarder. We hanteren het zogenaamde vruchtwisseling principe. De tuin is opgedeeld in percelen, waarvan een stuk 'rust' krijgt en bedekt met klaver en gras. De andere percelen moeten hard aan de slag. Het wisselen bevordert niet alleen de vruchtbaarheid en bodemstructuur, maar als bijvangst voorkomt het ongewenste ziektes en onderdrukt het wildgroei van onkruid.
We zaaien en planten op diverse tijden en met een groot gevarieerd aanbod, zodat we het hele seizoen kunnen oogsten. En als bonus merken we dat onze grond elk jaar nog schoner, beter en vruchtbaarder wordt. En dit komt uiteraard weer tot uiting in de smaak.
Vlak achter Rikus, direct achter de groentetuin ligt een stuk bos. “Het Bos van Rikus”. Een uniek stukje natuur dat we op originele wijze delen met liefhebbers van natuur, cultuur en creativiteit. De Vrienden van het Bos van Rikus. Een eigen plek. Met wel de lusten, maar niet de lasten. Een interessante plek om even alleen te zijn. Met zijn tweeën. Of een groep. Een plek om te dichten. Te filosoferen of om hout te hakken. Jaarlijks wordt er een dag of weekend georganiseerd en genoten van elkaar en het bos. Samen kappen, zagen, kloven en herplanten. Maar ook eten en drinken. Een mooie plek om te genieten en onze bron voor haardhout. Zin om mee te doen? Stuur een mailtje of kom langs.
Zin en tijd om net als Shariff, Khaled, Jobert, Saar, Karien, Jarna, André de handen uit de mouwen te steken en met de vingers in het groen? Schoffelen, spitten, wieden, planten, oogsten. Samen eten, samen lachen en elkaar ontmoeten. Soms om de taal te leren. Of gewoon om de kop leeg te maken. Neem contact op. Loop de tuin op. Vraag een rondleiding. Doe mee.
Blijf op de hoogte.
Hoofdstraat 10, 9463 PC Eext
+31 (0)592 481 967
info@rikusindrenthe.nl
Wij zijn geopend van woensdag t/m zondag (maandagochtend voor hotelgasten). Maandag en dinsdag zijn wij wel geopend om te vergaderen, te vieren of te herdenken.
Maandag en dinsdag kunt u eveneens terecht bij ons zusje De Jufferen Lunsingh in Westervelde.
© 2025 Rikus | privacyverklaring