
Met beide benen op de grond. Midden in een samenleving dingen doen die goed voelen. Niet te veel praten, vooral doen. Het verschil maken door aan de slag te gaan. Wij geloven dat als je dingen doet die jij belangrijk vindt, dat de wereld dan steeds een klein beetje mooier wordt en de vooruitgang uiteindelijk enorm. Veel kleine dingen maken een groot verschil. Op deze wijze proberen we een inspiratie te zijn en hopelijk de wereld een klein beetje te veranderen. Dat is waarom we het doen, zoals we het doen. O ja… altijd met kwaliteit, smaak en vreugde in ons achterhoofd.
Door klein te zijn en grote dingen te doen. Met eigen bessen, bramen, paddenstoelen, appels, peren, kruiden, koeien, schapen en kippen. Met jagers die het wild brengen. Zelf slachten, verwerken, roken en pekelen. Weten waar het voedsel vandaan komt. Met een groen hart en groen bloed. Samen met een groep gepassioneerde leveranciers uit eigen streek, het achterland en als het even kan altijd biologisch.
Door de jaren heen zijn onze leveranciers vrienden geworden. We respecteren elkaar. Kiezen voor kwaliteit. Nemen de tijd. Delen een passie. Vaak familiebedrijven waar eigenaren aanspreekbaar en verantwoordelijk zijn voor de producten en diensten die men verbouwt, teelt, fokt of levert. En zo heb je grip op de keten én zicht op kwaliteit en smaak.
Het pand waar nu Landhuishotel Restaurant Rikus huist, is gebouwd in 1922 en decennia lang een boerenbedrijf geweest. Met akkerbouw en veeteelt. Rond 1990 is het gedurende 25 jaar als woonhuis bewoond geweest en sinds 2015 omgetoverd tot Landhuishotel Restaurant Rikus. Vernoemd naar een lid van de familie Buiter. Een familie die in en om Eext honderden jaren heeft gewoond en geboerd. Rikus was de laatste Buiter die op deze plek woonde en boerde. Vandaar de wat ons betreft toepasselijke naam.
Rikus is een kleinschalig Landhuishotel Restaurant met 10 hotelkamers waar kwaliteit, smaak en vreugde hoog in het vaandel staan. Struin maar even door onze website en je krijgt een goed idee wat we doen en waarom we het doen. Bij Rikus zijn we altijd op zoek naar leuke, gezellige en enthousiaste collega's. Zin om samen met ons het verschil te maken op één van de mooiste plekjes van Drenthe? Neem dan even contact op met Trix Mennes, Roy Grobben of Maurits Tonckens. Pak de telefoon of wip langs. Tot snel.
Bij Gulpener draait alles om aandacht. Echte aandacht. Of het nu gaat om de natuur, de mensen die de bieren brouwen, de lokale boeren die de gerst en hop telen, en natuurlijk om de bierliefhebber. Bij Gulpener ben je geen klant, je bent een vriend. Gulpener past ons dan ook als een jas. Echt bier, bij voorkeur biologisch, voor echte mensen, met echte aandacht.
Wild wordt door een vaste groep jagers aangeleverd. Vaak uit de directe omgeving. Ree, fazant, houtduif, wilde eend, gans. Soms ook, als het om wat groter wild gaat, komt de ‘oogst’ uit Duitsland. Zoals hert en wildzwijn. Wij slachten zelf en verwerken het tot mooie producten. Van worst tot paté. Van biefstuk tot een gekonfijte poot. Met wellicht hier en daar een beetje hagel. Dus wel oppassen.
Harry en dochter Kim zijn gepassioneerde wijnfanaten. Altijd op zoek naar de mooiste wijnen van authentieke boeren. Vaak een pareltje uit de Bourgogne, Rhône, Loire of de Moezelstreek. Wijnhuizen die Harry al jaren kent. Langdurige relaties, van generatie op generatie. Zo wordt passie en liefde doorgegeven. En zo hoort het.
Jan Craens is meesterkaasmaker van Kaaslust. Hij maakt met 100% weidemelk uit de omgeving en zoveel mogelijk biologisch, kazen met namen als Torba Casa. Een kaas met een licht Parmezaanse smaak en een onmiskenbaar Italiaans karakter. Of zeewierkaas met een unieke heerlijke zilte smaak. Of wat te denken van de Vlielandse. Een echte blauwschimmelkaas.
De Waddenmolen levert al eeuwenlang meel en bloem van Nederlandse tarwe. Rond Uithuizermeeden, de graanschuur van Nederland, wordt nog volop baktarwe verbouwd. Zo ontstaat een eerlijk product met beperkte belasting van het milieu en van dat meel bakken we bij Rikus ons eigen brood.
Luuk Jellema is al jaren werkzaam bij Veltman en samen met zijn team de drijvende kracht. Luuk, geboren Fries, geboren visser, woont in Harlingen en ruikt de Waddenzee (in zijn achtertuin). Iedereen die Luuk kent, weet dat hij een enorme passie voor vis heeft. En het zal je dan ook niet verwonderen dat Luuk zelf regelmatig het Wad op gaat om te kijken wat er zwemt, groeit en bloeit. Hij kent de vissers, de vis en zijn klanten.
Ten tijde van groei, groter en sneller, begonnen we in 1999 Landhuishotel Restaurant De Jufferen Lunsingh. Een plek waar rust, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht vanzelfsprekend moest zijn. Een plek waarvan onze gasten en wijzelf gelukkig worden. Harmonie tussen locatie, gebouw, eten en mensen. Waar iedereen zichzelf kan zijn met respect voor de omgeving. En dit is gelukt. We doen dat bij De Jufferen nu alweer meer dan 25 jaar en sinds een jaar of tien ook bij Landhuishotel Restaurant Rikus. Twee bedrijven, op twee fantastische plekken, met één filosofie.
Even geen plek bij Rikus, of gewoon zin in een ander deel van Drenthe? Probeer dan even ons zusje De Jufferen Lunsingh.
Blijf op de hoogte.
Hoofdstraat 10, 9463 PC Eext
+31 (0)592 481 967
info@rikusindrenthe.nl
Wij zijn geopend van woensdag t/m zondag (maandagochtend voor hotelgasten). Maandag en dinsdag zijn wij wel geopend om te vergaderen, te vieren of te herdenken.
Maandag en dinsdag kunt u eveneens terecht bij ons zusje De Jufferen Lunsingh in Westervelde.
© 2025 Rikus | privacyverklaring